Gordijnen kopen: welke factoren bepalen de prijs? - Fermolux

x

Gordijnen kopen: welke factoren bepalen de prijs?

#Binnenzonwering #Gordijnen op maat #Overgordijnen #Rolgordijnen op maat #Vouwgordijnen op maat

Gordijnen zijn een ideale vorm van raamdecoratie. Ze zijn niet alleen hip en trendy maar bepalen ook de sfeer in je interieur. Gordijnen zijn een interessante investering waar je veel plezier aan beleeft. Zoals bij elke investering hangt er telkens een bepaald prijskaartje aan vast. Wat bepaalt hoeveel jouw gordijnen gaan kosten? We zetten de […]

Gordijnen zijn een ideale vorm van raamdecoratie. Ze zijn niet alleen hip en trendy maar bepalen ook de sfeer in je interieur. Gordijnen zijn een interessante investering waar je veel plezier aan beleeft. Zoals bij elke investering hangt er telkens een bepaald prijskaartje aan vast. Wat bepaalt hoeveel jouw gordijnen gaan kosten? We zetten de belangrijkste prijsbepalende factoren op een rijtje.

Hoe wordt de materiaalkost bepaald?

Materiaalkosten zijn de belangrijkste factor bij het gordijnen kopen. Ongeveer 70% van de totale prijs gaat uit naar de kosten van het door jouw gekozen materiaal. Uiteraard bepalen je ramen de hoeveelheid stof die nodig is om je gordijnen te maken. Maar zo eenvoudig is het niet. De materiaalkost van gordijnen wordt voornamelijk bepaald door een viertal factoren:

  1. De kostprijs van de stof
  2. het type van plooi
  3. de soort van gordijn
  4. de gekozen bediening
  5. de confectiekost

1. Het type/soort van stof en zijn kwaliteit

In gordijnen heb je een grote keuze tussen de types/soorten van stof en hun kwaliteit. Hoe lichter de uitvoering, hoe goedkoper de prijs. Zo zijn transparante gordijnen de lichtst mogelijke uitvoering. Deze laten voldoende daglicht binnen, maar zorgen toch voor de nodige privacy overdag. De zwaarste en meest kwalitatieve uitvoering zijn de overgordijnen. Deze gordijnen zijn sfeermakers met hun uitstekende verduistering en hun akoestische werking. Overgordijnen zijn duurder in aanschaf dan transparante gordijnen. Kies je voor een tussenoplossing, dan kan je terecht voor een zogenaamde inbetween. Dit type is kwalitatiever dan transparante gordijnen en prijsvriendelijker dan een overgordijn.

Naast het type is ook de soort stof prijsbepalend. Zo zijn natuurlijke stoffen zoals katoen en linnen vaak duurder in aankoop dan hun synthetische varianten zoals polyester, viscose of polyacryl.

gordijnen kopen fermolux

2. De keuze van het type plooi

Naargelang je kiest voor een bepaalde plooi in je gordijnen, zal dit een effect hebben op de kostprijs. Hoe eenvoudiger het uitzicht van je gordijn, hoe prijsvriendelijker. Gordijnen met sierplooien hebben meer stof nodig en zullen dus duurder zijn. Er zijn tal van verschillende sierplooien beschikbaar: van de goedkopere enkele plooi tot de duurdere driedubbele plooi. Let steeds op het plooipercentage dat nodig is om tot de gewenste plooi te komen, dit zal in grote mate de kostprijs van je gordijnen bepalen.

3. Het type van gordijn

In gordijnen heb je de keuze uit verschillende types, elk naar hun specifieke eigenschappen en naar uw smaak. De eenvoudigste en goedkoopste soort is een modieus rolgordijn. Daarbij betaal je gemiddeld €100 voor een versie van 150 cm op 100 cm. De duurste varianten zijn vouwgordijnen en plisségordijnen, waar je op een gemiddelde prijs van €250 mag rekenen voor een standaardafmeting.

4. De bediening: prijsbewust manueel of luxueus elektrisch

Ook de bediening van je gordijnen heeft een invloed op de kostprijs. Je kan voor een manuele of elektrische bediening kiezen. Ben je prijsbewust, kies dan eerder voor een manuele bediening. Als het luxueuzer mag zijn dan kan je voor een elektrische bediening kiezen in de vorm van een afstands- of wandbediening. Weet dat een manuele bediening steeds goedkoper zal zijn dan een elektrische bediening. De mate van comfort bepaalt immers de kostprijs in de bediening van je gordijnen.

gordijnen kopen fermolux 2

5. Gevoerde gordijnen: ecologische meerwaarde

Tenslotte kan je ook nog kiezen voor gevoerde gordijnen. Gordijnen zijn een goede isolator tegen zowel licht als geluid. Als je deze isolerende eigenschappen nog extra wil vergroten, dan kan je voor gevoerde gordijnen kiezen.

Weet dat gevoerde gordijnen wel een hoger kostenplaatje hebben. Tegelijkertijd zorgen ze op de lange termijn voor kostenbesparing. Hoe kan dat nu? Wel, aangezien gevoerde gordijnen de hitte buiten je huis houden, verspil je minder energie aan andere manieren van verkoeling, zoals airco. Zeker in deze tijden van dure energie is dat mooi meegenomen. Gevoerde gordijnen zijn met andere woorden iets duurder bij aankoop, maar zorgen later voor een aanzienlijke besparing.

6. De totaalkost van gordijnen

De totaalprijs van gordijnen bestaat uit de confectiekost, de materiaalkost, de productiekosten en de installatie- en plaatsingskosten. Als je de kostprijs van je gordijnen wil drukken, kan je er steeds voor kiezen om ze zelf te installeren en zo de leveringskosten uit te sparen.

Heb je eerder een beperkt budget, maar wil je toch investeren in kwalitatieve gordijnen? Dan kies je best voor een betaalbare synthetische stof en vermijd je best dure stoffen zoals velours.

Ben je op zoek naar gordijnen, maar weet je niet goed welke het beste bij jouw interieur én smaak passen? Maak dan een afspraak in onze showroom in Lommel.

Kom nu langs voor inspiratie en beleving