6 tips voor het reinigen van uw gordijnen - Fermolux

x

Momenteel zijn er mooie VOORJAARSACTIES. Klik op deze banner en ontdek de acties.

6 tips voor het reinigen van uw gordijnen

#Gordijnen op maat #Overgordijnen #Rolgordijnen op maat #Vouwgordijnen op maat
fermolux stofcollectie vouwgordijnen

Gordijnen zijn een geweldige vorm van raamdecoratie. U gebruikt ze elke dag, maar helaas zijn ze ook onderhevig aan stof en vuil. Het schoonmaken van gordijnen roept echter bij heel wat mensen de nodige vragen op. Kunnen ze überhaupt gereinigd worden? En zo ja: hoe reinigt u uw gordijnen dan het best? Gelukkig hebben we […]

Gordijnen zijn een geweldige vorm van raamdecoratie. U gebruikt ze elke dag, maar helaas zijn ze ook onderhevig aan stof en vuil. Het schoonmaken van gordijnen roept echter bij heel wat mensen de nodige vragen op. Kunnen ze überhaupt gereinigd worden? En zo ja: hoe reinigt u uw gordijnen dan het best?

Gelukkig hebben we enkele nuttige tips voor u, bij het reinigen van uw favoriete soort raamdecoratie. Belangrijk daarbij is wel om een onderscheid te maken tussen transparante, semi-transparante en vaste gordijnen. De eerste twee soorten zijn perfect wasbaar en dus erg onderhoudsvriendelijk. Ideaal dus om het stof en vuil te verwijderen, die deze (semi-) transparante gordijnen aantrekken. Als u bovendien gaat voor een polyester-samenstelling, krimpen ze sowieso niet in de was.

Vaste gordijnen worden daarentegen best niet gereinigd. Dit omdat ze geweven zijn in samenstellingen van polyester, katoen, linnen, acryl en viscose. Deze stoffen zullen elk op een andere manier reageren tijdens een wasbeurt, wat bijna zeker zorgt voor het krimpen van uw gordijnen. Elke stof is bij ons bovendien speciaal behandeld met een finishlaag, die beschermt tegen vuil en stof. Daardoor hoeft een vaste gordijnen in normale omstandigheden niet eens gereinigd te worden. Kan u echter toch niet onder een schoonmaakbeurt uit? Dan is de droogkuis altijd de beste keuze.

Ook bij rolgordijnen raden we reinigingsbeurt eerder af. Het volstaat om met een vochtig doekje het stof af te nemen. Hou hoe dan ook de gouden regel bij het reinigen van gordijnen in het achterhoofd: let op de wasvoorschriften. Twijfelt u eraan of uw gordijnen kunnen gewassen worden? Vraag ons dan gerust om deskundig advies.

 Zelf gordijnen wassen: weinig wasmiddel en met voldoende ruimte

Als u ervoor kiest om uw gordijnen zelf te wassen heeft u twee mogelijkheden: handmatig of machinaal wassen. Wat u ook kiest: ga steeds voorzichtig om met de hoeveelheden wasproduct die u gebruikt. Gordijnen hebben geen behoefte aan veel wasmiddel. Na het wassen, bij het drogen, wringt u de gordijnen best niet uit, maar hangt u ze nat te drogen op een droogrek. Beschikt u over een tuin? Ideaal! Gordijnen drogen immers het best op een droogpaal in de tuin, waardoor de kreuken in uw gordijnen in no time zullen verdwijnen.

Bij handwas adviseren we u bovendien om voldoende ruimte aan uw gordijnen te geven tijdens het weken. Kies best een zo groot mogelijke waskuip, of indien u een bad heeft is dit eveneens geschikt.

Als het even kan: kies voor een wolprogramma

Gaat u met uw wasmachine de gordijnen wassen? Dan is het van belang dat u de machine niet overlaadt. We raden u aan om maximaal één derde van het gewicht van uw machine te gebruiken. Was liever in 2 keer, als u twijfelt of uw gordijnen nog in de machine zullen passen. Een overvolle machine geeft immers kans op schuurplekken, waardoor uw gordijnen sneller zullen slijten.

Was bij voorkeur op lage temperaturen, met een maximale temperatuur van 30°. Kies bij het wassen voor een wolprogramma. Hierdoor zal uw machine uw gordijnen niet gaan droogzwieren. Beschikt uw machine niet over een wolprogramma? Kies dan voor een programma zonder droogzwieren. Centrifugeren kan op termijn onnodige schade aan uw gordijnen geven!

Verwijder ook steeds loodjes en haakjes in uw gordijnen. Deze kunnen tijdens het wassen niet alleen de gordijnenstof beschadigen, maar het is ook beter voor de trommel van uw wasmachine. Als u de haken niet kan verwijderen, pakt u ze best in met een washandje, kussensloop of sok. Bind het geheel met een elastiek toe, om het rechtstreeks contact met uw wasmachine te vermijden.

 Let ook op de krimpfactor bij het gordijnen wassen

Net zoals bij kleding zijn ook gordijnen vatbaar voor krimpen. De meeste gordijnen beschikken over een krimptolerantie, waarmee u rekening dient te houden. Gemiddeld hebben gordijnen een krimpmarge van zo’n 3%. Gordijnen in polyester zijn daarbij minder vatbaar voor krimpen.

Wist u dat gordijnen in linnen of katoen tot wel 4% kunnen krimpen na het wassen? Hou er dus rekening mee dat gordijnen die eerst netjes boven de grond hingen, nu een stukje meer van de grond zullen gaan hangen. Wanneer uw gordijnen na verloop van tijd te hard gekrompen zijn, kan het zijn dat ze esthetisch niet meer het gewenste effect in uw interieur geven.

Niets vervelender dan kreukels

Zitten er na het wassen enkele kreukels in uw gordijnen? Geen paniek: de meeste gordijnen zijn afgewerkt met een kreukvrije finish, waardoor de meeste kreuken spontaan zullen verdwijnen na enkele weken. Als de hardnekkige kreukels na verloop van tijd niet verdwenen zijn, kunt u de kreukels bevochtigen met een plantenspuit en ze verder te drogen hangen. Als ook deze tip geen soelaas brengt, kunt u nog steeds overwegen om met de nodige voorzichtigheid uw gordijnen al hangende te stomen.

Gordijnen laten reinigen: professioneel, maar met een kostplaatje

U kunt er ook voor kiezen om uw gordijnen professioneel te laten stomen. Dit heeft als grote voordeel dat wasserijen perfect weten hoe ze uw gordijnen moeten behandelen. Hou er wel rekening mee dat u uw gordijnen vaak niet dezelfde dag terug kan ophalen en dat u het dus een tijdje zonder uw raamdecoratie moet stellen. Let wel, het professioneel reinigen komt met een zeker kostenplaatje. Vraag daarom steeds een offerte aan, om onaangename verrassingen te voorkomen.

Bent u op zoek naar de perfecte raamdecoratie voor in uw woning? En twijfelt u tussen gordijnen op maat of een andere oplossing? Maak een vrijblijvende afspraak of kom eens langs in onze showroom te Lommel. We geven u ineens ook het nodige advies over de onderhoudsvriendelijkheid.

Kom nu langs voor inspiratie en beleving