FAQ - Fermolux

x

Momenteel zijn er mooie VOORJAARSACTIES. Klik op deze banner en ontdek de acties.

FAQ

Heb je een vraag over zonwering, raamdecoratie, terrasoplossingen of gordijnen? Dan vind je allicht het antwoord in deze FAQ’s. Vind je niet wat je zocht? Neem dan contact met ons op.

Algemeen

Wat is beter: zonwering binnen of buiten?

Met buitenzonwering blokkeer je zonnestralen nog vóór ze het glas van je ramen hebben bereikt. Vooral in de zomer is dat een enorm voordeel. Zonwering buiten houdt zo’n 85% van de hitte tegen, terwijl zonwering binnen amper z’n 50% tegenhoudt.

Wil je toch nog licht binnen laten, dan is binnenzonwering uiteraard de oplossing. Of waarom ga je niet voor een slimme combinatie van binnen- én buitenzonwering. Op die manier creëer je optimale licht- en temperatuursomstandigheden.

Zonwering of airco? Wat is de beste oplossing?

Zonwering zorgt ervoor dat hete lucht niet binnen kan, terwijl airco letterlijk koude lucht je woning of zaak inblaast. In dit geval is zonwering een meer ecologische oplossing. Bij airco ervaar je ook een meer abrupte temperatuurdaling, terwijl dat bij zonwering gradueel gebeurt.

Bij extreme hitte in de zomer raden wij een slimme combinatie van airco en zonwering aan.

Hoe kies je de juiste zonwering?

Welke zonwering het meest geschikt is voor je woning of zaak, hangt af van wat je voor ogen hebt.

Wil je buiten lekker van de schaduw genieten in de zomer? Dan kun je voor een zonneluifel of lamellendak kiezen. Wil je het binnen echt heerlijk koel houden? Dan zijn rolluiken of screens beide goede opties. Wil je binnen minder lichtinval maar nog altijd naar buiten kunnen kijken? Dan zijn jaloezieën, lamellen of vouwgordijntjes bijvoorbeeld de juiste keuze.

Heb je professioneel advies nodig bij het kiezen van de juiste zonwering voor je huis of bedrijf? Maak dan een afspraak in één van onze showrooms.

Jaloezieën of shutters? Wat is het verschil?

Shutters zijn luiken die meestal uit hout bestaan en binnen achter het raam geplaatst worden. Ze zijn een unieke en sfeervolle vorm van raamdecoratie.

Jaloezieën bestaan uit lamellen van dunne, meestal horizontale latjes. Die kunnen in verschillende standen geplaatst worden, eveneens achter het raam. Ze komen voor in tal van verschillende materialen, waaronder aluminium en zelfs hout.

Meer info vind je in dit artikel over de voor- en nadelen en toepassingen van shutters en jaloezieën.

Welke raamdecoratie voor je bedrijf kiezen?

Het type zonnewering of raamdecoratie dat je kiest voor je bedrijf hangt volledig af van het doel. Een kantoor heeft bijvoorbeeld heel andere toepassingen nodig dan een restaurant of een bedrijfshal.

Voor professioneel advies in verband met zonwering voor je zaak kan je terecht in één van onze showrooms.

Lees ook dit artikel over welke raamdecoratie je best kiest voor jouw zaak.

Wat zijn de voordelen van zonwering voor horeca?

Dankzij zonwering worden de terrassen van horecazaken comfortabeler. Daarnaast kan de zaak het terras ook eerder en later in het jaar open houden.

Buitenzonwering

Zonneluifels
Hoe kan ik m’n luifel of zonnescherm schoonmaken?

Om je luifel of zonnescherm te reinigen gebruik je een zachte, schone borstel en lauw water. Voeg aan het water eventueel een schoonmaakmiddel met een lage pH-waarde (<7,5) toe. Gebruik absoluut geen agressieve schoonmaakmiddelen. Deze kunnen de beschermingslaag van het doek namelijk ernstig beschadigen.

Laat het water/sopje een kwartiertje intrekken en spoel grondig af met een tuinslang of enkele emmers water.

Lees ook dit artikel over hoe je je rolluiken reinigt.

Kan mijn zonneluifel tegen regen?

Het doek van onze zonneschermen is voorzien van een beschermende coating. Ze zijn dus bestand tegen regen en vuil.

Het is echter niet de bedoeling dat je je zonneluifel gebruikt als regenscherm bij felle regen. Daarvoor plaats je best een lamellendak of een terrasoverkapping.

Hoe kan ik mijn zonneluifel bedienen?

De zonneluifels van Fermolux hebben allemaal een motortje. Je kan ze dus bedienen aan de hand van een schakelaar of afstandsbediening.

Ga je voor een hogere klasse zonnescherm? Dan kan je deze ook met je smartphone bedienen.

Wat is het verschil tussen een zonneluifel en een knikarmscherm?

Een knikarmscherm is een type zonneluifel dat aan de hand van een aluminium knikarm verbonden is aan de gevel. Dit is het meest verkochte type zonnescherm.

Verandazonwering
Beschermt verandazonwering tegen regen en wind?

Verandazonwering is in de eerste plaats zonwering. Het doek van de zonwering is geïmpregneerd met een vuil- en waterafstotend middel, maar is niet bedoeld als regenscherm. Verandazonwering dient vooral als extra bescherming van de zon boven je terrasoverkapping.

Terrasoverkapping
Hoeveel sneeuw kan een terrasoverkapping dragen?

Een terrasoverkapping kan een laag (verse) sneeuw goed dragen. Natte sneeuw, of sneeuw die er al lang ligt en daardoor is samengedrukt, weegt veel zwaarder. Het dak van je terrasoverkapping wordt in dat geval meer belast. Zorg er dus voor dat je deze zware sneeuw op tijd ruimt.

Waarom aluminium terrasoverkapping kiezen?

Aluminium terrasoverkappingen zorgen voor een aangename en beschutte plek op je terras. Aluminium is trouwens heel duurzaam en het vergt nagenoeg geen onderhoud.

Kan ik mijn terrasoverkapping gemakkelijk uitbreiden?

Je kan onze terrasoverkappingen gemakkelijk uitbreiden. Afhankelijk van je smaak en behoeften kan je er glazen schuifwanden en/of verandazonwering aan koppelen.

Screens
Hoe maak ik m’n zonnescreens schoon?

Screens zijn eigenlijk quasi onderhoudsvrij. Ze zijn extreem weerbestendig en zijn voorzien van een waterafstotende coating.

Wil je je screens toch reinigen? Gebruik dan enkel lauw water, een zachte doek en een discrete, niet-bijtende zeep. Hardnekkige schoonmaakmiddelen kunnen namelijk de waterafstotende coating van je screens uitbijten.

Spoel af met schoon water en droog met een zachte, propere doek.

Lees ook dit artikel over hoe je je rolluiken reinigt.

Rolluiken
Hoe moet ik m’n rolluiken schoonmaken?

Om je rolluiken te reinigen, gebruik je een zachte spons, lauw water en een neutrale zeep. Maak voorzichtig de lamellen schoon. Gebruik absoluut geen agressieve reinigingsproducten of schuursponzen. Hardnekkige vuilresten wrijf je weg met een zachte borstel.

Wil je meer weten? Lees dan dit artikel over hoe je je rolluiken moet reinigen.

Wat zijn de voordelen van rolluiken?

Rolluiken hebben verschillende voordelen:

  • extra isolatie in zomer én winter
  • je doseert de hoeveelheid invallend licht
  • je zorgt voor volledige verduistering in je (slaap)kamer
  • je weert je woning tegen inbraak

Lamellendaken
Kunnen meerdere lamellendaken gekoppeld worden?

Lamellendaken kunnen gemakkelijk aan elkaar gekoppeld worden. Zo kan je grotere terrassen beschutten met een lamellendak. Je bent dus praktisch niet begrensd door maximale afmetingen.

Is het mogelijk om verlichting in mijn lamellendak te installeren?

Onze lamellendaken kunnen eenvoudig voorzien worden van led-strips in de profielen. Op die manier creëer je een leuke sfeer ‘s avonds op je terras.

Kan mijn lamellendak tegen regen?

In gesloten positie zorgen de lamellen van je lamellendak voor een spatwaterdicht dek. Het regenwater loopt dan via de profielen en staanders af.

Buitenjaloezieën
Wat is het verschil tussen buiten- en binnenjaloezieën?

Binnenjaloezieën zijn meer een decoratieve keuze. Buitenjaloezieën daarentegen werken ook zonwerend én energiebesparend. Buitenjaloezieën isoleren zeer goed. In de zomer valt het zonlicht niet op je raam, doordat het zonlicht geabsorbeerd wordt door de jaloezieën. In de winter weren ze de koude van buitenaf.

Binnenzonwering

Plissés en duettes
Wat is het voordeel van honingraat plisséstof tegenover normaal plisséstof?

Plissés met een honingraatstructuur hebben twee lagen stof die samen cellen van een honingraat vormen. Deze cellen houden lucht vast en hebben dus een hogere isolatiewaarde. Daarbij zijn plissés met honingraatstructuur extra verduisterend.

Jaloezieën
Hoe maak ik m’n jaloezieën schoon?

Reinig je jaloezieën met een rubberen spons en sopje van lauw water en allesreiniger. Gebruik zeker geen schuurspons of agressieve reinigingsproducten. Om te drogen gebruik je een schone, zachte doek.

Lees ook dit artikel over hoe je je rolluiken reinigt.

Zijn er jaloezieën voor schuine kozijnen?

Ja, wij maken ook jaloezieën op maat van schuine kozijnen.

Hoe breed zijn de lamellen van aluminium en houten jaloezieën?

Onze jaloezieën zijn uitvoerbaar in verschillende lamelbreedten:

  • aluminium: 16 mm, 25 mm, 35 mm en 70 mm
  • hout: 25 mm en 50 mm en 65 mm

Gordijnen

Vouwgordijnen
Mag ik mijn vouwgordijnen in de wasmachine wassen?

Je mag je vouwgordijnen wassen in de wasmachine. Maak de vouwgordijnen los bij de klittebandstrip en verwijder de baleinen en koorden van het gordijn.

Was je vouwgordijnen op maximum 30 graden. Wees zuinig met wasmiddel om verkleuring tegen te gaan.

Rolgordijnen
Met welk type raamdecoratie verduister ik mijn slaapkamer maximaal?

In deze situatie raden we rolgordijnen aan. De reden is simpel: de polyester-coating op de doeken houdt het licht het beste tegen. Bovendien is er een beperkte spleet tussen muur en gordijn, dankzij de opbouw van de steun.

Ook bij verduisterende rolgordijnen houden wij vast aan onze gouden regel: donkere doeken verduisteren beter dan de lichte variant. Logisch, want deze absorberen het licht.

Overgordijnen
Zijn mijn gordijnen op maat wasbaar?

Dat hangt voornamelijk af van de stof die je kiest. Polyester-samenstellingen zijn in principe altijd wasbaar op 30 graden Celsius. Toch raden we dit niet altijd aan, omdat sommige stoffen toch lichtjes kunnen krimpen.

Daarom worden de stoffen voor gordijnen vandaag de dag al beter voorbehandeld. Er wordt namelijk een beschermende après-laag voorzien, waardoor het vuil niet in de stof trekt. Daardoor is wassen niet meer altijd nodig. Langsgaan bij de droogkuis is wel mogelijk.

Bij de aankoop van je gordijnen op maat geven we altijd het nodige advies, zodat je precies weet wat kan en niet kan.

Zijn mijn gordijnen verduisterend?

Daar kunnen we voor zorgen, door het gebruik van de juiste voering. Daarbij werken we vaak met donkere voeringen, aangezien deze het licht beter absorberen en de ruimte nog donkerder maken. Sommige stoffen zijn echter al zo vast geweven, dat een voering niet meer nodig is.

Vallen mijn gordijnen altijd mooi?

Absoluut. Wij maken hier een erezaak van. Nochtans is dit niet eenvoudig, aangezien het mooi vallen van een gordijn van vele factoren afhangt.

Om te beginnen heeft een stof genoeg souplesse nodig, zodat deze helemaal in de plooi valt. Er mag geen uitgesproken horizontale weefstructuur of draad zijn. Daarnaast speelt ook de zogenaamde vloeite een belangrijke rol. Dit is de hoeveelheid stof die wordt besteld. Hoe groter de vloeite, hoe dieper de plooi én hoe mooier het gordijn valt.

Samen met jou bekijken we wat de mogelijkheden zijn. We steken heel veel tijd in het juiste advies, zeker als het over de stof van je gordijn gaat.

Lossen gordijnen mijn akoestisch probleem op?

Dit hangt af van de gekozen stof. Het is algemeen geweten dat het plaatsen van gordijnen of matten je woning aanzienlijk minder hol doet klinken. Onthoud wel dat ook hier het juiste advies in stofstructuur en soort raamdecoratie cruciaal is.

Kom langs in een van onze onze showrooms