Jaloezieën en shutters: wat is het verschil? - Fermolux

x

Momenteel zijn er mooie VOORJAARSACTIES. Klik op deze banner en ontdek de acties.

Jaloezieën en shutters: wat is het verschil?

#Binnenzonwering #jaloezieën #Shutters
fermolux verschil shutters jaloezieen

Shutters en jaloezieën worden vaak als synoniem voor elkaar gebruikt. Desondanks zijn er enkele grote verschillen tussen beide soorten zonwering. Maar welke vorm van raamdecoratie past het best bij je interieur en bij jouw zonweringvoorkeuren? Om je te helpen bij het maken van de juiste keuze, zetten we enkele verschillen op een rijtje. De – […]

Shutters en jaloezieën worden vaak als synoniem voor elkaar gebruikt. Desondanks zijn er enkele grote verschillen tussen beide soorten zonwering. Maar welke vorm van raamdecoratie past het best bij je interieur en bij jouw zonweringvoorkeuren? Om je te helpen bij het maken van de juiste keuze, zetten we enkele verschillen op een rijtje.

De – van oorsprong Amerikaanse – shutters zijn luiken die meestal uit hout bestaan en binnen achter het raam geplaatst worden. Ze zijn een unieke en sfeervolle vorm van raamdecoratie. De luikjes of de zogenaamde ‘louvres’ kunnen gekanteld worden, zodat de juiste functionele en sfeervolle lichtinval in je interieur ontstaat. Bovendien heb je keuze uit verschillende materialen, kleuren en afmetingen van de louvres. Shutters ademen een bepaalde luxueuze sfeer uit in je interieur. Meestal komen ze voor in landelijke interieurs, omwille van hun warme houten uitstraling. Bovendien zijn ze makkelijk in onderhoud doordat de lamellen vlot met een stofdoek te reinigen zijn.

 

Naast shutters zijn er jaloezieën beschikbaar, die bestaan uit lamellen van dunne, meestal horizontale latjes. Die kunnen in verschillende standen geplaatst worden, eveneens achter het raam. Ze komen voor in tal van verschillende materialen, waaronder aluminium en zelfs hout. Jaloezieën in aluminium worden vaak gekozen in moderne of industriële interieurs, omwille van hun strakke look & feel.

Zowel shutters als jaloezieën geven je de nodige privacy en de controle over de juiste hoeveelheid licht in je woning. We hoeven je niet verder te vertellen dat beide vormen dicht bij elkaar aanleunen. Toch zijn er verschillen waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van de geschikte raamdecoratie voor jouw huis.

Met of zonder frame?

Een eerste belangrijk verschil zit in het al dan niet gebruik maken van een frame of shutterpaneel. Shutters zitten, in tegenstelling tot jaloezieën, in een vast frame ingewerkt. Je kan ze dus niet zomaar omhoogschuiven of trekken. Ze worden gebruikt bij ramen of deuren die naar binnen toe opendraaien aangezien de panelen naar opzij ingeklapt worden. Ondanks hun vast frame is het gebruik van shutters zeer flexibel naar het type van raam of deur dat jouw woning heeft. Of het nu gaat om ronde of vierkante, grote of kleine ramen, kiepramen of dakramen: met shutters heb je via maatwerk steeds een passende oplossing ter beschikking. Weet dat deze flexibiliteit ook mogelijk is bij onze jaloezieën.

fermolux verschil shutters jaloezieen 2

Bediening met stok of touw?

Zowel shutters als jaloezieën kun je manueel of elektrisch bedienen, maar het grote verschil in beide vormen zit in het toegepaste bedieningsmechanisme. Waar shutters werken met een stok, is dit bij jaloezieën met een touw. Bij shutters werk je manueel via een ‘tilterstok’ of clearview. Clearview is een bedieningsmechanisme dat zich vaak in het midden van de shutters bevindt en de draairichting van de lamellen kan bepalen. Daarnaast bestaat er ook de silentview, waarbij de stok in de zijkant van het frame verwerkt is, om een nog strakkere look te bekomen.

In tegenstelling tot shutters werken jaloezieën met een trekkoord via een touwtjesmechanisme, dat verbonden is op 2 of meerdere punten rechtstreeks op de lamellen. Daardoor kunnen de lamellen niet enkel schuin kantelen maar ook volledig opgetrokken worden.

De prijs

De prijs vormt een belangrijk verschil tussen beiden. Het prijsverschil zit voornamelijk in het maatwerk dat komt kijken bij shutters. Voor jaloezieën mag je rekenen op een gemiddelde kostprijs van 200 à 300 euro. Met shutters bedraagt dit 700 à 1.000 euro per vierkante meter. Uiteraard zijn de prijzen afhankelijk van de gekozen materialen, afmetingen en bedieningsvormen.

Ecologisch en kostenbesparend

Er zijn dus enkele verschillen tussen shutters en jaloezieën, zowel op vlak van prijs en functies. Toch is er één grote overeenkomst tussen de twee types zonwering: ze zijn ecologisch en zorgen op lange termijn voor kostenbesparing. Op welke manier dan? Wel, shutters en jaloezieën hebben een isolerende functie. In de zomer houden ze de hitte buiten, in de winter de warmte binnen. Je bespaart op den duur dus heel wat verwarmings- en verkoelingskosten. Je airco en je verwarming moeten namelijk minder hard werken en verbruiken dus minder wanneer je goede zonwering hebt. Klinkt als muziek in de oren, toch? Zeker nu de energie zo duur is.

Twijfel je nog steeds tussen shutters en jaloezieën? Kom dan langs in één van onze showrooms in Lommel of Hoeselt voor professioneel advies op maat van je interieur en je woning.

Maak nu je afspraak.

 

 

 

 

 

 

Kom nu langs voor inspiratie en beleving