Dat rolluiken één van de zonweringsoplossingen bij uitstek zijn hoeven we je allicht niet meer te vertellen. Je hebt jarenlang plezier van kwalitatieve rolluiken. Maar wist je dat je de levensduur van rolluiken kan verlengen door ze regelmatig een onderhoudsbeurt te geven? En dat zo’n onderhoudsbeurt ook nog tal van andere voordelen biedt? Laten we […]
Dat rolluiken één van de zonweringsoplossingen bij uitstek zijn hoeven we je allicht niet meer te vertellen. Je hebt jarenlang plezier van kwalitatieve rolluiken. Maar wist je dat je de levensduur van rolluiken kan verlengen door ze regelmatig een onderhoudsbeurt te geven? En dat zo’n onderhoudsbeurt ook nog tal van andere voordelen biedt? Laten we even inzoomen op al deze voordelen:
Zo, dat weten we ook weer. Maar hoe begin je daar nu aan? We helpen je op weg met onze nuttige onderhoudstips.
Het is belangrijk dat je je rolluiken minstens 2 keer per jaar reinigt. Waarom precies? Wel, doorheen de seizoenen trotseren je rolluiken de meest uiteenlopende weersomstandigheden: sneeuw, regen, hagel, rukwinden, zonneschijn… Na enige tijd stapelt het vuil zich op tussen de lamellen en in de rolluikkast. Wanneer dat vuil zich blijft ophopen worden de rolluiken minder flexibel, waardoor je ze uiteindelijk gaat forceren. Met kleine of grote schade tot gevolg…
Gelukkig kan een degelijke schoonmaakbeurt wonderen verrichten. Woon je in een bosrijke of stoffige omgeving? Dan raden we aan om je rolluiken nóg vaker te poetsen. En zo poets je je rolluiken:
Heb je elektrische rolluiken? Koppel ze uit voorzorg los van het elektriciteitsnet voordat je ze reinigt. Anders loop je het risico op elektrische schokken, of schade aan je rolluiken. Dus denk eraan: safety first!
Je denkt misschien: ‘Het is voldoende dat ik enkel de buitenkant van mijn lamellen poets. Want enkel die kant is voor de buitenwereld zichtbaar.’ Maar niets is minder waar. Voor een goed onderhoud van je rolluiken moet je ook de binnenkant reinigen. Da’s de enige manier om vuilophoping in je rolluikkast te bestrijden.
Het gemakkelijkste is dat je de omkasting van je rolluiken verwijdert. Anders geraak je niet bij de opgerolde lamellen. Laat de rolluik vervolgens stukje voor stukje zakken zodat je lamel per lamel apart kunt reinigen. Aan de binnen- én buitenkant.
Of je nu plastic of aluminium rolluiken hebt, behandel ze voorzichtig. Met een zachte spons en een sopje met afwasmiddel of natuurlijke zeep doe je niets verkeerd. Gebruik geen harde schuursponzen, want die zorgen voor krassen. En al helemaal geen agressieve schoonmaakproducten zoals javel!
Heb je aluminium rolluiken? Reinig ze met water en zeep en veeg ze droog met een zachte, niet-pluizende doek.
Enkel de lamellen van je rolluiken reinigen is niet genoeg. Voor een langdurige en soepele werking moet je ook je rolluikkasten en -geleiders schoonmaken. Doe je dat niet? Dan worden je lamellen snel weer vuil. En dat zou zonde zijn van je tijd. Gebruik ook hiervoor alleen water en een niet-agressief poetsmiddel.
Je rolluiken tweemaal per jaar reinigen is al een goed begin voor een langere levensduur. Maar het kan altijd beter! Wil je je rolluiken optimaal beschermen tegen gure weersomstandigheden en slijtage? Dat doe je zo:
Wax de lamellen van je rolluiken één keer per jaar. De wax stoot vuil af en houdt de lamellen soepel. Ook regen en wind hebben minder kans om de werking en levensduur te verkorten.
Spuit de rubberen geleiders van je rolluiken regelmatig in met een siliconenspray. Je rolluiken blijven vloeiend op en neer gaan. En het rubber van de geleiders verduurt minder snel.
Dankzij bovenstaande tips zijn je rolluiken een lang leven beschoren. Maar wist je dat je nog een aantal stappen kunt ondernemen om ze extra te ontzien? Stappen waarbij je misschien niet zou stilstaan.
Tijdens een zware storm zijn je rolluiken extra kwetsbaar. Om ze zo goed mogelijk te beschermen tegen schade, doe je ze best volledig naar boven of volledig naar beneden. Zijn ze halfopen? Dan kunnen de lamellen beginnen klapperen en doorbuigen. Of in het ergste geval zelfs breken.
Sneeuw komt niet meer zo vaak voor in ons land. Maar het kan nog wel eens stevig vriezen. Wanneer de temperatuur ver onder de nul zakt kunnen je rolluiken vastvriezen. Wil je liever niet het risico lopen je lamellen of het rolmechanisme te beschadigen? Forceer je rolluiken dan zeker niet en laat ze even gerust totdat ze ontdooid zijn.
Ziezo, dat waren onze pro-tips om de levensduur van je rolluiken te verlengen. Heb je nog vragen over het onderhoud van jouw rolluiken? Wij zijn er om je te helpen. Neem contact op en stel ons je vraag.