Screens of een zonneluifel? Hoe houdt u het hoofd koel? - Fermolux

x

Momenteel zijn er mooie VOORJAARSACTIES. Klik op deze banner en ontdek de acties.

Screens of een zonneluifel? Hoe houdt u het hoofd koel?

#buitenzonwering #Screens #Zonneluifels
zonwering in plaats van airco

Door de opwarming van het klimaat willen we ons steeds beter beschermen tegen de zon en de bijhorende warmte. We hoeven u niet langer te vertellen dat airco’s enorm veel energie verbruiken. Daarom is het tegenwoordig voordeliger om te investeren in zonwering, met als bonus de verlaging van het e-peil van uw woning. Hiervoor kan […]

Door de opwarming van het klimaat willen we ons steeds beter beschermen tegen de zon en de bijhorende warmte. We hoeven u niet langer te vertellen dat airco’s enorm veel energie verbruiken. Daarom is het tegenwoordig voordeliger om te investeren in zonwering, met als bonus de verlaging van het e-peil van uw woning. Hiervoor kan u opteren voor buitenzonwering in de vorm van screens of een zonneluifel. Beide technieken zorgen voor verkoeling en maken het mogelijk om dichter bij uw tuin en/of terras te zijn. Maar wat zijn nu de specifieke eigenschappen van screens en zonneluifel en welke techniek past het best bij uw woning of situatie? In wat volgt wegen we beide technieken tegen elkaar af, zodat u de juiste keuze kan maken bij het kopen van uw buitenzonwering.

Screens: ideaal wanneer u graag naar buiten kijkt

Screens zijn zonnedoeken die al dan niet gemotoriseerd verticaal over uw raam schuiven. Screens laten voldoende daglicht in uw woning toe maar blokkeren hierbij wel de schadelijke zonnestralen tot maar liefst 90%! Bovendien zijn ze esthetisch een ideale oplossing aangezien screens – wanneer ze niet nodig zijn – volledig verdwijnen in een strak afgelijnde omkasting. Wist u dat u met screens ook volledig zonder zichtbare omkasting kan werken? Reeds vanaf de ruwbouwfase kunt u ervoor kiezen om uw omkasting in uw spouwmuur te laten inwerken voor een optimaal visueel resultaat.

Een zonneluifel: de keuze voor de echte terrasliefhebber

Het grote verschil met screens is dat een zonneluifel horizontaal boven uw raam zal schuiven. Dit kan via een zogenaamde knik-arm. Via deze techniek kan u op uw terras onder de luifel gaan zitten en genieten van uw tuin. Hou er wel rekening mee dat een zonneluifel moet beschikken over een voldoende draagkrachtige muur, zodat een stevige verankering mogelijk is. Een ander mogelijk voordeel van een zonneluifel ten aanzien van screens doet zich voor bij zonsondergang. Tijdens schemering zal u met screens deels zichtbaar zijn in uw woning wanneer u de lichten aansteekt en de screens in gebruik zijn, met een zonneluifel zal u dit niet hebben.

Wat past er nu helemaal bij u?

Zowel screens als een zonneluifel zijn uitstekende vormen van zonwering. Beide vormen bestaan uit het plaatsen van zonneschermen voor of boven uw raam, die de verbinding met uw tuin mogelijk maken, weliswaar elk op hun eigen manier. Met screens heeft u steeds zicht op uw tuin vanuit uw woning, net zoals bij een zonneluifel. Maar bij de zonneluifel beschikt u over een extra troef, doordat u buiten – wanneer de zon fel schijnt – nog steeds aangenaam op uw terras kan zitten. Zelfs bij regenweer kan u dankzij een waterkerende acryldoek gerust blijven zitten. Kortom, als u graag buiten op uw terras zit, zal u wellicht meer baat hebben bij een zonneluifel, dan wanneer u enkel voor screens kiest.

Daarnaast hangt de keuze tussen screens of een zonneluifel grotendeels af van uw woonsituatie:

1. De oriëntatie van uw ramen

Uiteraard hoeft u bij een noordelijke oriëntatie van uw ramen geen zonwering te voorzien, maar wat gedaan bij een zuidelijke oriëntatie? Indien uw ramen zuidwestelijk of westelijk georiënteerd staan, heeft u kans op verblinding in uw woning door het invallende zonlicht. Kies in dat geval best voor screens, aangezien screens optimaal presteren ongeacht de zonnestand. Bij een zonneluifel moet u werken met een volant om dit probleem op te lossen. Bij een zuidoostelijke of volledig zuidelijke oriëntatie kan een zonneluifel reeds volstaan.

2. De grootte van uw ramen

Indien u over grote glaspartijen in uw woning beschikt, is het aangeraden om te kiezen voor screens, aangezien de techniek van een zonneluifel tot een bepaalde grootte gelimiteerd is.

3. De functie van uw ruimte

Kies uw buitenzonwering ook steeds in functie van uw ruimte. Heeft uw ruimte nood aan complete verduistering of aan het vermijden van invallende zon, dan kiest u best voor screens. Vindt u het eerder storend dat er in een bepaalde ruimte iets voor uw ramen hangt, bijvoorbeeld bij een schuifraam, dan vormt een zonneluifel de ideale oplossing.

Kortom: voor een aangenaam binnenklimaat kiest u het best voor screens. Bent u eerder een echte terrasliefhebber, kies dan eerder voor een zonneluifel.

Twijfelt u nog steeds of u best kiest voor een zonneluifel of voor screens? Maak een vrijblijvende afspraak of kom eens langs in onze showroom te Lommel.

Kom nu langs voor inspiratie en beleving