Lamellen terrasoverkapping schoonmaken en onderhouden: tips & tricks - Fermolux

x

Momenteel zijn er mooie VOORJAARSACTIES. Klik op deze banner en ontdek de acties.

Lamellen terrasoverkapping schoonmaken en onderhouden: tips & tricks

#buitenzonwering #Lamellendaken
brustor b 600 fermolux lamellendak op maat

Dat je het hele jaar door heerlijk outdoor kan genieten van een lamellendak zou intussen geen verrassing meer mogen zijn. Dit hebben we de afgelopen jaren – misschien wel – tot vervelens toe gepredikt. Weer, wind, regen of zonneschijn? Een lamellen terrasoverkapping beschermt je tegen alle weersomstandigheden. Een pergola die dag in dag uit buiten […]

Dat je het hele jaar door heerlijk outdoor kan genieten van een lamellendak zou intussen geen verrassing meer mogen zijn. Dit hebben we de afgelopen jaren – misschien wel – tot vervelens toe gepredikt. Weer, wind, regen of zonneschijn? Een lamellen terrasoverkapping beschermt je tegen alle weersomstandigheden.

Een pergola die dag in dag uit buiten staat, heeft regelmatig een schoonmaakbeurt nodig. Ze zijn dan wel vervaardigd uit kwalitatieve materialen en afgewerkt met een beschermingslaag, maar toch doe je er goed aan om je lamellendak een klein onderhoud te geven. Zo zorg je ervoor dat het dak er steeds goed uitziet én correct blijft functioneren. Hoe je dat precies doet ontdek je in dit artikel.

 

Onderdelen van lamellendak reinigen

Een lamellendak is opgebouwd uit verschillende onderdelen: de aluminium terrasoverkapping, de dakgoten en als extra optie screens. Elk onderdeel vereist z’n eigen schoonmaak- en onderhoudsproces. Hieronder ontdek je de best practices om ieder onderdeel van je lamellendak te reinigen.

 

Het lamellendak reinigen

De buitenelementen van de lamellen terrasoverkapping vangen de grillen van ieder seizoen op. Hierdoor is je lamellendak sneller vatbaar voor vuil. Wordt jouw overkapping overschaduwd door planten en bomen? Reken er maar op dat jouw lamellendak nog sneller los vuil zal verzamelen. Het is belangrijk om deze vuiligheid op tijd en stond te verwijderen.

 

Volg onderstaand stappenplan om de buitenelementen van jouw lamellendak te reinigen:

  1. Kantel de lamellen volledig
  2. Verwijder vuiligheid, takjes en bladeren die de sluiting van de lamellen verhinderen
  3. Check de lamellen op vogelpoep of boomsappen (deze tasten de coating aan!)
  4. Reinig het dak met water en zeep
  5. Gebruik ontvetter om hardnekkige vlekken te verwijderen
  6. Breng Brustor Protect Lac aan om je lamellendak opnieuw te laten stralen

 

Cleaning kit Lamellendak Brustor

© Brustor

 

 

 

Wist je dat je bij ons de onderhoudsproducten voor jouw lamellendak kan bestellen? Heb je interesse in de Brustor onderhoudsproducten? Bel ons even op en geef jouw bestelling door.

 

De screens zuiver maken

Screens lamelledak schoonmaken

© Brustor

Je kan ervoor kiezen om je lamellendak uit te rusten met screens. Deze beschermen je tegen regen, wind en zonneschijn. Ook de screens zullen na verloop van tijd blootgesteld worden aan vuiligheid. Deze kan je gemakkelijk reinigen door af en toe met een vochtige doek of spons over je screens te vegen. De screens zijn standaard uitgerust met een geavanceerde coating waardoor ze niet zo snel vuil worden.

 

De goten van je terrasoverkapping schoonmaken

goten lamellendak schoonmaken

© Brustor

Last but not least, de goten van je terrasoverkapping moeten ook af en toe schoongemaakt worden. Verwijder al het vuil, mos, bladeren, takken… die zich aan de binnenkant van je lamellendak hebben genesteld. Heb je alle vuiligheid eruit gehaald? Spuit dan met de tuinslang een beetje water doorheen de goten. Zo ben je zeker dat het overtollige vuil mee afgevoerd wordt. Staat jouw lamellen overkapping in de buurt van bomen of planten? Herhaal dan bovenstaand proces een 3 à 4 keer per jaar.

 

Onze pro tips & tricks

#1 Zeg nee tegen de hogedrukreiniger

Laat de hogedrukreiniger achterwege. Het lijkt misschien een goed idee om je lamellendak snel en efficiënt schoon te maken met een hogedrukreiniger. Maar niets is minder waar… Door de hoge waterdruk verwijder je niet enkel de vuiligheid, maar ook de beschermlaag op je lamellendak…

 

#2 Gebruik geen schuursponsjes of bijtende middelen

Ook schuursponsjes en bijtende middelen zullen veel schade aanrichten bij het schoonmaken van je pergola. Water en zeep blijft het beste – én meest eenvoudige – schoonmaakmiddel voor jouw overkapping.

 

#3 Reinig je lamellen overkapping op een bewolkte dag

Wanneer je jouw lamellendak schoonmaakt in de volle zon zullen zeepresten super snel opdrogen, waardoor je strepen en vlekken krijgt. Daarom raden wij onze klanten steeds aan om hun dak schoon te maken op bewolkte dagen.

 

Voilà, nu kan jij als een echte pro aan de slag om jouw lamellendak te reinigen. Heb je nog bepaalde vragen omtrent jouw lamellendak? Bel ons gerust op. Wij helpen je graag verder. Wil je graag een lamellendak aankopen en de mogelijkheden bespreken voor jouw tuin? Boek nu een afspraak via onze online afsprakenmodule.

Kom nu langs voor inspiratie en beleving