Gordijnen opmeten en berekenen: hoe doet u dat? - Fermolux

x

Winterregeling: Showroom Hoeselt gesloten op zaterdag. Showroom Lommel is open op zaterdag van 9:00 tot 13:00. Graag mailen voor uitzonderingen.

Gordijnen opmeten en berekenen: hoe doet u dat?

#Gordijnen op maat #Overgordijnen #Rolgordijnen op maat #Vouwgordijnen op maat

Gordijnen zijn een belangrijk element bij het inrichten van uw interieur. Naast een goede akoestiek, verduistering en thermische isolatie bepalen ze ook nog eens de uitstraling van de kamer. Om de juiste look te creëren, dienen ze echter van de juiste grootte te zijn. Maar hoe bepaalt u de afmetingen van uw gordijnen? Kortom: hoe […]

Gordijnen zijn een belangrijk element bij het inrichten van uw interieur. Naast een goede akoestiek, verduistering en thermische isolatie bepalen ze ook nog eens de uitstraling van de kamer. Om de juiste look te creëren, dienen ze echter van de juiste grootte te zijn. Maar hoe bepaalt u de afmetingen van uw gordijnen? Kortom: hoe meet u alles correct op? In dit artikel zetten we de belangrijkste tips op een rij.

gordijnen opmeten fermolux

De afmetingen van gordijnen bestaan uit een breedte- en een lengtemaat. U start het best met het opmeten van de breedtemaat van uw gordijnen. U kan dit berekenen door de lengte van uw gordijnrails horizontaal te meten. Voor de dagmaat of raammaat rekenen wij daarbij altijd 20 centimeter bij voor uw pakket.

1. De breedtemaat van uw gordijnen opmeten

De breedtemaat van uw gordijnen hangt niet enkel af van de breedte van uw ramen. U dient ook rekening te houden met het type plooien dat u in uw gordijnen wenst. De keuze van het type plooi is een esthetische beslissing en bepaalt mee het uitzicht van uw interieur.

Elk type plooi heeft echter zijn bepaalde verhouding stof nodig. Deze verhouding wordt ook wel de vloeite genoemd. Als u een plooi gekozen heeft, weten wij echter perfect hoeveel stof er precies nodig is.

Volgende plooien zijn enkele gangbare uitvoeringen bij gordijnen:

 • Wave-plooi, voor een strakke vormgeving
  Deze vorm is vooral een aanrader bij strakke interieurs. Voor een wave-plooi raden we aan om de breedte van de gordijnmaat te verdubbelen, om tot de juiste verhouding stof te komen.
 • Dubbele plooi, voor een meer exclusieve én decoratieve uitstraling
  Bent u meer te vinden voor een voller effect en diepere plooien? Dan is de dubbele plooi een goede keuze. Deze plooi wordt ook de Vlaamse plooi of vlinderplooi genoemd, naar het uitzicht van deze plooi. Bij dit type van plooi wordt de stof dubbel genomen en aan de onderkant van de plooi gestikt. Voor een dubbele plooi mag u rekenen op 2,2 keer de breedte van uw gordijnrail.
 • Driedubbele plooi, voor de meest exclusieve look
  Deze gordijnen worden tot 2,5 keer toe in een plooi gevouwen. Opgelet: deze plooi verbruikt de meeste stof van alle plooien, waarbij u moet rekenen op een verhouding van tweeënhalf tot drieënhalf keer de gordijnrail.

gordijnen opmeten fermolux 2

2. De lengtemaat van uw gordijnen opmeten

Om de lengtemaat van uw gordijnen te bepalen, moet u met name kiezen hoe u uw gordijnen wilt ophangen:

 • Kiest u voor gordijnenrails en haken? Dan meet u vanaf de bovenkant van de gordijnenrail tot op het punt waar uw gordijn moet vallen. Wij trekken altijd twee centimeter van deze lengtemaat af, om tot het beste resultaat te komen. Zo voorkomt u dat uw gordijnen onnodig op de grond slepen en stof of vuil opnemen. Heeft u gordijnen nodig boven een vensterbank? Verminder de afstand dan met slechts één centimeter.
 • Gaat u voor gordijnen met losse ringen? Meet dan vanaf de onderkant van de ring tot op het punt waar u uw gordijn wil hangen.

Let op! Hou bij het opmeten rekening met het feit dat uw vloer niet altijd waterpas loopt. Meet daarom best beide zijden van uw gordijn op en kies voor de meest korte kant.

U ziet het: niet alleen de keuze van de gordijn is belangrijk, maar ook de afmetingen ervan. Alleen zo wordt het geheel een ware eyecatcher in uw interieur. Heeft u hier graag wat hulp bij? Maak een vrijblijvende afspraak of kom eens langs in onze showroom te Lommel.

Neem hierbij gerust foto’s mee, zodat we u op maat kunnen helpen. En een nog beter antwoord kunnen geven op al uw vragen.

Kom nu langs voor inspiratie en beleving