Gordijnen opmeten en berekenen: hoe doe je dat? - Fermolux

x

Gordijnen opmeten en berekenen: hoe doe je dat?

#Gordijnen op maat #Overgordijnen #Rolgordijnen op maat #Vouwgordijnen op maat

Gordijnen zijn een belangrijk element bij het inrichten van je interieur. Naast een goede akoestiek, verduistering en thermische isolatie bepalen ze ook nog eens de uitstraling van de kamer. Om de juiste look te creëren, dienen ze echter van de juiste grootte te zijn. Maar hoe bepaal je de afmetingen van je gordijnen? Kortom: hoe […]

Gordijnen zijn een belangrijk element bij het inrichten van je interieur. Naast een goede akoestiek, verduistering en thermische isolatie bepalen ze ook nog eens de uitstraling van de kamer. Om de juiste look te creëren, dienen ze echter van de juiste grootte te zijn. Maar hoe bepaal je de afmetingen van je gordijnen? Kortom: hoe meet je alles correct op? In dit artikel zetten we de belangrijkste tips op een rij.

gordijnen opmeten fermolux

De afmetingen van gordijnen bestaan uit een breedte- en een lengtemaat. Je start het best met het opmeten van de breedtemaat van je gordijnen. Je kan dit berekenen door de lengte van je gordijnrails horizontaal te meten. Voor de dagmaat of raammaat rekenen wij daarbij altijd 20 centimeter bij voor je pakket.

1. De breedtemaat van je gordijnen opmeten

De breedtemaat van je gordijnen hangt niet enkel af van de breedte van je ramen. Je dient ook rekening te houden met het type plooien dat je in je gordijnen wenst. De keuze van het type plooi is een esthetische beslissing en bepaalt mee het uitzicht van je interieur.

Elk type plooi heeft echter zijn bepaalde verhouding stof nodig. Deze verhouding wordt ook wel de vloeite genoemd. Als je een plooi gekozen hebt, weten wij echter perfect hoeveel stof er precies nodig is.

Volgende plooien zijn enkele gangbare uitvoeringen bij gordijnen:

 • Wave-plooi, voor een strakke vormgeving
  Deze vorm is vooral een aanrader bij strakke interieurs. Voor een wave-plooi raden we aan om de breedte van de gordijnmaat te verdubbelen, om tot de juiste verhouding stof te komen.
 • Dubbele plooi, voor een meer exclusieve én decoratieve uitstraling
  Ben je meer te vinden voor een voller effect en diepere plooien? Dan is de dubbele plooi een goede keuze. Deze plooi wordt ook de Vlaamse plooi of vlinderplooi genoemd, naar het uitzicht van deze plooi. Bij dit type van plooi wordt de stof dubbel genomen en aan de onderkant van de plooi gestikt. Voor een dubbele plooi mag je rekenen op 2,2 keer de breedte van je gordijnrail.
 • Driedubbele plooi, voor de meest exclusieve look
  Deze gordijnen worden tot 2,5 keer toe in een plooi gevouwen. Opgelet: deze plooi verbruikt de meeste stof van alle plooien, waarbij je moet rekenen op een verhouding van tweeënhalf tot drieënhalf keer de gordijnrail.

gordijnen opmeten fermolux 2

2. De lengtemaat van je gordijnen opmeten

Om de lengtemaat van je gordijnen te bepalen, moet je met name kiezen hoe je je gordijnen wilt ophangen:

 • Kies je voor gordijnenrails en haken? Dan meet je vanaf de bovenkant van de gordijnenrail tot op het punt waar je gordijn moet vallen. Wij trekken altijd twee centimeter van deze lengtemaat af, om tot het beste resultaat te komen. Zo voorkom je dat je gordijnen onnodig op de grond slepen en stof of vuil opnemen. Heb je gordijnen nodig boven een vensterbank? Verminder de afstand dan met slechts één centimeter.
 • Ga je voor gordijnen met losse ringen? Meet dan vanaf de onderkant van de ring tot op het punt waar je je gordijn wil hangen.

Let op! Hou bij het opmeten rekening met het feit dat je vloer niet altijd waterpas loopt. Meet daarom best beide zijden van je gordijn op en kies voor de kortste kant.

Je ziet het: niet alleen de keuze van de gordijn is belangrijk, maar ook de afmetingen ervan. Alleen zo wordt het geheel een ware eyecatcher in je interieur. Heb je hier graag wat hulp bij? Maak een vrijblijvende afspraak of kom eens langs in onze showroom te Lommel.

Neem hierbij gerust foto’s mee, zodat we je op maat kunnen helpen. En een nog beter antwoord kunnen geven op al je vragen.

Kom nu langs voor inspiratie en beleving